Pages

Tuesday, February 23, 2016

Met thee gerookte zalm met chinees 5 kruiden poeder

Omdat zalm regelmatig op het menu staat, is het telkens een uitdaging om het net iets anders klaar te maken. Meestal maak ik de zalm klaar in de oven  met sojasaus en wat kruiden. Deze keer besloot ik eens iets nieuw te proberen en de zalm te roken. Verrassend genoeg was dit eenvoudig te doen in de wok zonder speciale apparatuur of ingrediënten. Vooraf werd de zalm gemarineerd met Chinees 5 kruidenpoeder.

Dit poeder kan gewoon gekocht worden in de supermarkt of de Chinese supermarkt maar kan ook zelf gemaakt worden. Er zijn meerdere mogelijkheden maar traditioneel zijn deze 5 kruiden kaneel, Szechuan peperkorrels, venkelzaad, steranijs en kruidnagel. Deze kruiden zouden de 5 smaakgroepen bevatten: zoet, zout, bitter, zuur en umami, maar eigenlijk verwijst het nummer naar de 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Als je het poeder zelf wil maken, rooster je de kruiden 1-2 minuten in een droge pan en vermaal het in een koffiemolen. Ik heb dit poeder gekocht in de supermarkt en het is van het merk Verstegen.

Voor het roken, heb ik gebruik gemaakt van gewone theezakjes van Lipton en heb ik steranijs en gedroogde chilipepers  toegevoegd. Hierin kan je zelf variëren. Ik denk dat losse theeblaadjes een betere keuze zijn, maar die kon ik niet meer kopen.

Men neme (voor 2 personen):

  •           Zalmfilet (ik nam een stuk van 500g voor 2 personen want grote eters :p )

  •           Voor de zalmmarinade:

o   4 teentjes look
o   2cm verse gember
o   2 koffielepels Chinees 5 kruidenpoeder
o   ¼ cup olijfolie
o   5 eetlepels sojasaus
o   2 eetlepels rietsuiker
o   1 eetlepel honing
o   1 koffielepel gembersiroop

  •           Thee roken:

o   3 eetlepels rijst
o   2 zakjes lipton thee
o   2 eetlepels rietsuiker
o   1 steranijs
o   2 gedroogde chilipepers

Plan van aanpak:

Eerst en vooral mengen we alle ingrediënten voor de zalmmarinade en laten we de zalm minimaal een 1uur maar liefst 24u hierin marineren.

Wanneer je klaar bent om te roken, moet je eerst de wok voorbereiden. Bekleed de wok met zilverpapier waarop je de ingrediënten voor het roken legt. Hierboven plaats je een rekje waarop de zalm gelegd wordt. Er moet ruimte zijn tussen de rook ingrediënten en het rekje zodat de rook goed verspreid wordt.

Zet het deksel op de wok en zet deze op een hoog vuur zodat er rook ontstaat. Haal de zalm uit de marinade en dep droog. Plaats de zalm op het rekje, zet het deksel op de wok en zorg dat er geen rook kan ontsnappen. Rook de zalm voor 12-15 minuten. Om het af te werken zet ik de zalm nog 5 min onder de grill.





bron: feasting at home

No comments:

Post a Comment