Pages

Friday, September 18, 2015

Daging Rendang met sambal goreng buncis

Ik heb de Indonesische keuken leren kennen toen ik in Nederland woonde en ik hou wel van de frisse en pittige smaken. Ik had deze gerechten al eens gemaakt voor een house-warming als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Ik had dus alle kruiden al in huis en besloot om dit nog eens te maken omdat het zo lekker en toch wel een beetje comfort food is. Het is eens wat anders dan gewoon stoofvlees.

Je hebt wel wat 'speciale' kruiden en ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk kan vinden in een goede Aziatische supermarkt.

Daging Rendang

Ingrediënten voor 4 personen:


  • 1 kg stoofvlees
  • Voor de boemboe:
  • 5 (rode) sjalotjes
  • 4 teentjes loook
  • 1/2 koffielepel laos poeder
  • 1/2 koffielepel djahe (gemberpoeder)
  • 1 koffielepel koenjit (kurkuma)
  • 1/4 koffielepel zout
  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)
  • beetje versgemalen peper
  • 1/2 koffielepel nootmuskaat
  • 2 koffielepels gula djawa (palmsuiker of ruwe ruitsuiker)
  • 5 geroosterde kemiri's
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • Overige ingrediënten:
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes salam (laurier)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 steranijsjes
  • 1 koffielepel assem (tamarinde pasta) om het vlees mee in te wrijven
  • 4-5 eetlepels geraspte kokos
  • (eventueel 1 spriet sereh (citroengras), ik heb dit nu weggelaten omdat ik het te vorige keer te overheersend vond. De smaak van citrus blijft er wel in door de limoenblaadjes in de boemboe).
Wat te doen:
  • Meng het vlees met de assem en laat het zo op kamertemperatuur komen
  • Snij de limoenblaadjes fijn en doe dit samen met de andere ingrediënten voor de boemboe in de blender en maal het fijn
  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en fruit de boemboe ongeveer 2 minuten. Gooi ook de salam en de sereh (als je dit gebruikt) nu bij de boemboe.
  • Giet de kokosmelk in de pan samen met de kruidnagels en steranijs en breng het al roerend aan de kook.
  • Voeg het vlees toe, schep voorzichtig om en laat nog een minuutje doorkoken
  • Dan kan je twee dingen doen:
  • Of je zet de pan voor 2u op een licht vuurtje om te stoven
  • Of je giet alles in een slowcooker en zet hem op high voor 5 u.
  • Om de saus nog een beetje in de dikken voeg je de geroosterde en geraspte kokos toe op het einde



Sambal goreng buncis

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g fijne boontjes
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes look, fijngesneden
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 1 theelepel laos
  • 2 blaadjes salam (laurier)
  • 1 tomaat in 16 stukken gesneden
  • 150ml water
  • 150ml kokosmelk
  • 1 koffielepel palmsuiker of ruwe rietsuiker
  • 1/2 koffielepel zout
Wat te doen:
  • Verwarm 2 eetlepels olie in een pot en sauteer de sjalotten, look, chillies, laos en salam voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de boontjes en de tomaten toe en roer voor ongeveer 2 minuten
  • Voeg het water, de kokosmelk, de suiker en het zout toe en meng goed. Zet het deksel op de pot en laat ongeveer 15-20 minuten zacht koken.
  • Roer af en toe en zorg dat de kokosmelk niet schift
 












No comments:

Post a Comment